Tuesday, January 28, 2014

Limba macedoneană

Limba macedoneană  este o limbă indo-europeană, membră a grupului sudic al limbilor slave, înrudită îndeaproape cu bulgară. Macedoneana este răspândită mai ales în Republica Macedonia. Mai este vorbită în Canada, Grecia, Albania,Serbia, Australia și SUA, având un număr total de vorbitori estimat la 2 milioane. Limba macedoneană folosește alfabetul chirilic.
Macedoneana este singura limbă slavă literară care nu are cazuri pentru substantiv, ci doar trei articole hotărâte
15% din vocabularul macedonenei nu corespunde vocabularului limbii bulgare, iar diferențele au apărut din cauza împrumuturilor lexicale din sârbă de după anul 1913, când cea mai mare parte a Macedoniei a intrat în componența Serbiei (ulterior Iugoslavia), de care s-a separat abia în 1991.
Între lingviști nu s-a ajuns la un consens cu privire la recunoașterea macedonenei ca limbă distinctă sau dialect al limbii bulgare.
Lingviștii bulgari și din alte țări consideră că macedoneana este un dialect bulgar sud-vestic. Diferențele dintre bulgara literară și macedoneana constau în faptul că la baza limbii literare bulgare stau dialectele bulgăre estice (din zona Mării Negre). Graiurile și dialectele vorbite de populația din vestul Bulgariei (inclusiv din Sofia, capitala țării) sunt mai aproapiate de limba macedoneană (dialectul macedonean)
Există de asemenea patru semivocale (/r//j//l/, și /ł/), și douăzeci și două de consoane.
Primii slavi au venit în Balcani în secolele V-VII-lea. După al doilea război mondial, macedoneana a fost declarată limbă oficială a Republicii Socialiste Macedonia.








No comments:

Post a Comment