Tuesday, January 14, 2014

Demografie

Etnii



Cel mai mare grup etnic este reprezantat de macedoni slavi.La ultimul recensamant aproximativ 1.500.000 de locuitori s-au declarat macedoneni, reprezantand 69% din total. Aproximativ 300.000 de locuitori sunt albanezi,reprezantand 20% din total. Acestia traiesc in  special in zona vestica si nord-vestica . Minoritati mai mici sunt reprezentate de turci.  (78.000 sau3.9%), romi (54.000 sau 2.7%), sarbi (36.000 sau 1.8%) si Vlahi (Aromani) cum apar in recensamant (9.695 sau 0,4%). Macedonenii slavi musulmani (sau torbesi) reprezinta 0,8% din total. De asemenea mai traiesc in Macedonia si sarba,muntenegreni,coroati,sloveni si romi.


Limba vorbita


Limba macedoneana este limba oficiala care este unica vorbita pe teritoril Macedonie


CULTURA

 RepublicaMacedonia are o mostenire culturala bogata in ceea ce priveste arta,arhitectura,poezia si muzica. Are multe situri religioase vechi si protejate prin lege. Arefestivale anuale de poezie,cinematograf si muzica. Macedonia este una dintre tarile cu cele mai bine pastrate fresce bizantine, in special din perioada secolelor XI-XVI. S-au pastrat cateva mii de metri pastrati de fresce, in general in conditii bune. Ele reprezinta capodopere ale Scolii Macedonene de pictura ecleziastica.
In Macedonia exista o imbinare a trecutului cu prezentul. Arhitectura si manastirile ei vechi creeaza un contrast  interesant cu noua arhitectura super moderna. Majoritatea manastirilor macedonene,construite in perioade diferite si in special cele din perioada secolelor XI XVI,au fost pastrate intacte pana azi. 

Colectia macedoneana de icoane in special cele de  la Ohrid,este printre cele mai valoroase din lume.
Cele mai importante evenimente culturale ale tarii sunt Festivalul de Vara de la Ohrid, de muzica clasica si dramaturgie, Serile Poetice de la Struga, care reunesc poetii din pesti 50 de tari ale lumii,Serile de Mai ale  Operei de la Skopje,Festivalul Internationa de Camera de la Bitola, Teatrul Tineretului in aer liber, Festivalul de Jazz de la Skopje etc.
In orașul Crusevo a doua limba oficială este și limba aromana.

Patrimoniu Mon



Pe lista patrimoniului mondial UNESCO este:

  • Orașul si lacul Ohrid  (1979, 1980)

No comments:

Post a Comment